Coffee Forums banner
101 - 105 of 105 Posts
Aktualizacja mojej Lelit Kate. Znalazłem błąd, który trochę działa mi na nerwy. Ponieważ młynek jest tak blisko całej maszyny i tak naprawdę nie znajduje się w innym przedziale, nagrzewa się, gdy maszyna się nagrzewa. Oznacza to, że jeśli zostawię maszynę włączoną na jakiś czas, różnica temperatur wpływa na regulację młynka i mieli on grubiej, co oznacza, że przepływ zaparzonej kawy, powiedzmy 1 godzinę później niż pierwsza, jest o 30% szybszy, co skutkuje kawą, która nie jest tak dobra jak pierwsza...

Czy ktoś rozważał umieszczenie osłony termicznej wewnątrz ekspresu do kawy między młynkiem a bojlerem?

Myślę, że to powinno być zrobione przez Lelit w pierwszej kolejności. Gdybym nie dozował pojedynczo, nie wyobrażam sobie, żeby ciepło robiło cuda kawie w zasobniku...
Ten "błąd" to żadna nowość. To po prostu oczekiwane i jeden z powodów, dla których zaleca się, jeśli to możliwe, unikanie kupowania kombinacji. Nawet w przypadku wolnostojącego młynka, całkowicie oddzielonego od maszyny, jeśli trzymasz go zbyt blisko, będzie on narażony na działanie ciepła i wilgoci z pary. I w twoim przypadku założę się, że wbudowany młynek ma znaczną retencję i, ponieważ dozujesz pojedynczo, będzie bardzo niespójny. Młynek nie jest przeznaczony do pojedynczego dozowania. Samo to w znacznym stopniu przyczyni się do twoich "30%". Będzie wszędzie. Ciepło i wilgoć najprawdopodobniej robią cuda z kawą zatrzymaną w środku.

Najlepsze, co możesz zrobić, to pogodzić się z tym i nauczyć się kompensować, dostosowując grubość mielenia (bardzo irytujące) lub zwiększając dawkę, aby dopasować ją do oczekiwanych czasów.

PS: ten wątek dotyczy Lelit Victoria, a nie Kate. 😉

Kupiłem Lelit Victoria tylko dlatego, że cena była o połowę niższa. Za pełną cenę zaoszczędziłbym trochę więcej, żeby kupić Lelit Elizabeth. Moim zdaniem Lelit Victoria nie jest warta pełnej ceny detalicznej, ponieważ PID i pre-infuzja są do połowy dopracowane.

Wydaje mi się, że ludzie zakwestionowali wideo demonstracyjne przed infuzją, ponieważ zostało ono wykonane bez kawy w kolbie. Również w odniesieniu do odliczania w porównaniu do liczenia w górę, każda przyzwoita waga używana podczas parzenia kawy działa dobrze, w tym te tanie za 16 dolarów.

101 - 105 of 105 Posts