Coffee Forums banner

Rozwiązania do przechowywania w pojedynczych dawkach

25K views 45 replies 20 participants last post by  ikimiki  
#1 ·
Pomyślałem, że to przydatne, aby założyć wątek, w którym ludzie mogą pokazywać linki do powyższego. Wiem, że były wątki, w których ludzie publikowali, ale nie wszyscy w tym samym miejscu. Odmawiam kupowania szklanych od Lynn Webber... więc, jeśli ktoś może pokazać, co ma i skąd to wziął...

#2 ·
Postępowałem zgodnie z radą z wątku Niche. Używam ich od jakiegoś czasu, mam 6 z nich. Kiedy używam ostatniego, napełniam je wszystkie. Dla odniesienia, na tym jednym jest 15g kawy. Z łatwością zmieści się w nim ponad 20 gramów.

a8e96d857d3ddec3237915a5afa88ada.jpg

Stąd: ZESTAW 6 - 60ml AMBER szklanych słoików... https://www.amazon.co.uk/dp/B00EZNT7VG?ref=yo_pop_ma_swf

Aby je napełnić, kładę pojemnik z kawą na wadze, a nie pojedyncze słoiki. Następnie przesypuję, aż waga wskaże -15,2g. Potem taruję ją i robię to ponownie.

#3 ·
#5 · (Edited by Moderator)
ATZ said:
Czy nie lepiej przechowywać fasolę tylko w jednym pojemniku, na przykład Airscape?
Ale jeśli otwierasz pojemnik codziennie, wiele razy, czy to ma sens?

Przechowuję porcję na 3-4 dni w pojemnikach jednorazowych. Następnie co 3 lub 4 dni otwieram główny pojemnik i uzupełniam go.

P.S.: Powodem, dla którego używam pojemników jednorazowych, jest po prostu ułatwienie mi pracy w stanie zombie / autopilocie wcześnie rano, nic więcej.

#9 ·
Inspector said:
@dfk41 czy otrzymałeś i używałeś bambusowych?
Ach, tu leży historia! Kupiłem tuzin i są bardzo ładne, ale głupi ja pomyliłem centymetry z calami, więc są w zasadzie bezużyteczne, ponieważ są za wąskie. Czas oczekiwania na ich otrzymanie jest tak długi, więc myślę, że zadowolę się prostszym rozwiązaniem, podobnym do niektórych sugerowanych szklanych słoików.

#12 ·
Trudno jest wiedzieć, co jest najlepsze.... Lubię mniejszy airscape, ale potrzebujesz kilku, jeśli zamierzasz mieć różne ziarna w użyciu. Probówki jako pojedyncze dawki, martwię się o przestrzeń powietrzną na górze na dawkę, to naprawdę wysoki % przestrzeni powietrznej. Myślałem nawet o eksperymentowaniu ze strzykawkami do pojedynczych porcji, tylko końcówki trzeba by było zakryć. Coś takiego, wyciskasz nadmiar powietrza, a następnie zamykasz.... Idealnie byłaby potrzebna zakrętka, przypuszczam, ze względu na ciśnienie. Nie jestem pewien, jaki rozmiar jest wymagany, prawdopodobnie 30 lub 40 ml.
https://www.ebay.co.uk/itm/10ml-30ml-50ml-100ml-Plastic-Syringe-White-Cover-Measuring-Nutrient-Hydroponics/173698476358?hash=item28713c6946:m:m2s5qHRObx_2uOxHUx9Qaqw:rk:7:pf:0

Być może pojedyncze dawki wymagane na 1 dzień są najlepsze w probówkach, ponieważ wtedy nie otwierasz airscape'a wiele razy dziennie?

#13 ·
ATZ said:
Podoba mi się! A co z drewnianym stojakiem?
Ach, edycja nie przeszła. Został wykonany przez @xpresso, więc jest to wykonanie na zamówienie! Dopiero jeden dzień, więc nie mogę komentować użyteczności (ale jak dotąd jest świetny). Wygląda świetnie!

Plastikowy stojak jest również niesamowity, naprawdę dobrze spełnia swoje zadanie i zapewnia dokładne dopasowanie. Jednak było trochę grzechotania, gdy pompa się włączała.

#14 ·
DavecUK said:
Trudno powiedzieć, co jest najlepsze....Podoba mi się mniejszy airscape, ale potrzebujesz kilku, jeśli zamierzasz mieć różne ziarna w użyciu. Probówki jako pojedyncze dawki, martwię się o przestrzeń powietrzną na górze na dawkę, to naprawdę wysoki % przestrzeni powietrznej. Myślałem nawet o eksperymentowaniu ze strzykawkami do pojedynczych porcji, tylko trzeba by było je zakryć. Coś w tym stylu, wyciskasz nadmiar powietrza, a następnie zamykasz....idealnie byłaby potrzebna zakrętka, przypuszczam, ze względu na ciśnienie. Nie jestem pewien, jaki rozmiar jest potrzebny, prawdopodobnie 30 lub 40 ml.

https://www.ebay.co.uk/itm/10ml-30ml-50ml-100ml-Plastic-Syringe-White-Cover-Measuring-Nutrient-Hydroponics/173698476358?hash=item28713c6946:m:m2s5qHRObx_2uOxHUx9Qaqw:rk:7:pf:0

Być może pojedyncze dawki wymagane na 1 dzień są najlepsze w probówkach, ponieważ wtedy nie otwierasz airscape'a wiele razy dziennie?
Mówimy o szczelnym pojemniku z minimalną przestrzenią powietrzną. Probówki są wypełnione 18 g, sięgają 8 cm z 11,3 cm, co nie pozostawia dużej luki. Zdaję sobie sprawę, że ziarna nie zajmują 100% objętości tych 8 cm, oczywiście. Ziarna Square Mile Ortiz są jednak dość gęste - inne zajmują więcej miejsca.

Nie mam z tym problemu, biorąc pod uwagę, że zasobnik młynka, który nie jest szczelnie zamknięty, będzie zawierał ziarna przez około tydzień. Nie zauważyłem różnicy między ziarnem przechowywanym w worku a w probówce.

#18 ·
#19 ·
Stevebee said:
Używam ich z Cream Supplies.

Pasują na około 30g max, szczelne, lekkie, bez światła - idealne dla mojej dawki 17g. Nie zajmują też dużo miejsca.

https://www.creamsupplies.co.uk/screw-lid-tin-60ml
Używam ich w pracy. Jednym z problemów z nimi jest to, że ogłaszasz tuzinowi osób, kiedy zamierzasz zaparzyć kawę!

Łatwe w dozowaniu, ponieważ otwór jest ogromny. Ponadto, mając średnicę 2,5 cala, idealnie pasują do filtrów AeroPress.

#20 ·
PPapa said:
Używam ich w pracy. Jednym z problemów jest to, że ogłaszasz kilkunastu osobom, kiedy zamierzasz zaparzyć kawę!

Łatwe w dozowaniu, ponieważ otwór jest ogromny. Ponadto, mając średnicę 2,5 cala, idealnie pasują do filtrów AeroPress.
Zapomniałem wspomnieć, że są również tanie. Używam ich na targach rolniczych do kawy bezkofeinowej z Niche

#21 ·
dfk41 said:
Pomyślałem, że warto założyć wątek, w którym ludzie mogą pokazywać linki do powyższego. Wiem, że były wątki, w których ludzie zamieszczali posty, ale nie wszystkie w tym samym miejscu. Odmawiam kupowania szklanych pojemników Lynn Webber......więc, jeśli ktoś może pokazać, co ma i skąd to wziął.....
Cześć @dfk41,

Ponieważ muszę mielić do Espresso, Moka, Chemex i Aeropress do pracy, użyłem tych:-

https://www.coffeehit.co.uk/comandante-bean-jar-brown-glass.html

Dostałem je z Niemiec, ale koszt był zbyt wysoki, ale wkrótce będą dostępne lokalnie.

Mam nadzieję, że to pomoże. Fajny pomysł z lokalizowaniem linków BTW.

#46 ·
Cześć @dfk41,

Ponieważ muszę mielić do Espresso, Moka, Chemex i Aeropress do pracy, użyłem tych:-

Coffee Hit | Great Coffee, Made Simple | UK Online Coffee Shop

Kupiłem je z Niemiec, ale koszt był zbyt wysoki, ale wkrótce będą dostępne lokalnie.

Mam nadzieję, że to pomoże. Fajny pomysł z lokalizacją linków BTW.
Blu Star Coffee sprzedaje je w opakowaniach po 4 w znacznie bardziej rozsądnej cenie.

#22 ·
PPapa said:
Mówimy o szczelnym pojemniku z minimalną przestrzenią powietrzną. Rurki są wypełnione 18 g i sięgają 8 cm z 11,3 cm, co nie pozostawia dużej luki. Zdaję sobie sprawę, że ziarna nie zajmują 100% objętości tych 8 cm, oczywiście. Ziarna Square Mile Ortiz są jednak dość gęste - inne zajmują więcej miejsca.
Czy ~8 cm to najwyższa wartość, jaką znalazłeś? Zastanawiam się, czy 18 g zmieściłoby się wygodnie w pojemnikach 50 ml, a nie 60 ml.

#23 ·
Aidy said:
Czy ~8cm to najwyższa wysokość, jaką znalazłeś? Zastanawiam się, czy 18g zmieściłoby się wygodnie w 50ml probówkach zamiast w 60ml.
Obecne ziarna mają rzeczywiście większą gęstość, więc osiadają niżej niż zwykle. Jedynym powodem, dla którego wiem, jest to, że szacuję wagę na podstawie objętości. Tzn. ważę pierwszą probówkę, mentalnie notuję wysokość, a następnie napełniam kolejne probówki przybliżoną wagą. Zwykły błąd wynosi około 0,5 g i łatwo go naprawić za pomocą kilku ziaren. Przyspiesza to proces.

Będę obserwował, ponieważ mam sporo ziaren do przerobienia i być może zamówię więcej probówek. Korek siedzi dość nisko, więc efektywnie miałbyś 93 mm przestrzeni w probówce 30 mm x 100 mm.

#26 ·
Zakrętka 45 ml powinna załatwić sprawę dla 18-19 gramów. Znalazłem naprawdę tanie szklane fiolki z zakrętką 40 ml i okrągłe słoiki po dżemie 45 ml. Ale jeszcze nie znalazłem taniej, brytyjskiej szklanej fiolki z zakrętką 45 ml. Nadal szukam
:)