Coffee Forums banner

Sage/Breville Barista Express - brak odczytu ciśnienia

1 reading
11K views 3 replies 2 participants last post by  Yochow  
#1 ·
Zupełnie nowy w świecie ekspresów do kawy, mielenia ziaren i parzenia espresso, więc proszę, wybaczcie mi, jeśli mówię kompletne bzdury i/lub jest już post na ten temat, ale mam problem ze znalezieniem go.

TLDR:
Uważam, że przewód prowadzący do manometru jest zablokowany. Sama rura nie wygląda na zablokowaną

Jakieś rady?

Tak czy inaczej.
Dostałem swój pierwszy ekspres kilka dni temu, stosunkowo zadbanego używanego Sage BE.

Dałem mu dobre czyszczenie i cykl płukania wstecznego czystą wodą po przybyciu, ponieważ nie miałem żadnych tabletek czyszczących ani odkamieniacza.

Wszystko działało dobrze, a przynajmniej działało tak, jak się spodziewałem, ale wczoraj, po zdobyciu tabletek czyszczących i wykonaniu właściwego płukania wstecznego z tabletką, manometr zaczął być nieczuły.

Słyszę, jak pompa przyspiesza i zmienia się ton, gdy wchodzi pod obciążenie, ale manometr prawie się nie rusza, nawet z (bez otworu) dyskiem czyszczącym.

Moje kawy mają cremę, więc myślę, że nadal osiąga odpowiednie ciśnienie, ale manometr po prostu się nie rusza.

Otworzyłem to cholerstwo i pogrzebałem w nim i ustaliłem, że manometr jest w porządku, ponieważ odłączyłem rurkę od manometru, uruchomiłem pojedyncze espresso z dyskiem czyszczącym i nie było wody z rurki.

Zakładam, że woda byłaby wtłaczana do tego przewodu, aby zasilić manometr, ale być może się mylę.

W każdym razie sama rura nie ma żadnych zatorów, które widzę, a próbując wdmuchać/wessać wodę w kierunku bojlera/podgrzewacza wody, wydaje się zablokowana.

Jakieś rady poza kupnem nowego ekspresu?

Z góry dziękuję.

#2 ·
Z lektury w I/net wynika, że jest to dość powszechne i zwykle wynika z wadliwego/zablokowanego 'zaworu elektromagnetycznego', prowadzącego do niskiego lub zerowego ciśnienia. Prawdopodobnie wymagana jest wymiana zaworu elektromagnetycznego. Być może czyszczenie/odkamienianie uwolniło cząsteczkę kamienia.

#3 ·
Z lektury na I/net to nie jest niczym niezwykłym i zwykle wynika z wadliwego/zablokowanego 'zaworu elektromagnetycznego', co prowadzi do niskiego lub zerowego ciśnienia. Prawdopodobnie wymagana będzie wymiana zaworu elektromagnetycznego. Być może czyszczenie/odkamienianie uwolniło cząsteczkę kamienia.
Dziękuję bardzo za radę, zaopatrzę się w zespół zaworu elektromagnetycznego i będę go trzymał w gotowości i dalej badał.

Kusi mnie, żeby odłączyć rurkę z tyłu manometru, ustawić ją pionowo i wstrzyknąć do niej odrobinę czystego odkamieniacza, a następnie pozostawić na kilka minut. I spróbować wydmuchać brud przez głowicę grupy.

Nie jestem pewien, gdzie jest wlot do niego na głowicy grupy, ale prawdopodobnie zdejmę sitko prysznicowe na wypadek, gdyby było pod spodem, a sitko blokowało kamień/kawę wydobywającą się z otworu, gdy spróbuję go wydmuchać.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.
Napiszę, jak poszło, na wypadek gdyby przydarzyło się to komuś innemu.

#4 ·
Aktualizacja sytuacji.

Sam manometr był w porządku, elektrozawory były w porządku.

Dozownik wody w grupie zaparzającej (schemat rozłożeniowy część 2.2) był zablokowany.
Image

Teraz naprawione.

Kupiłem używany dozownik wody na eBayu, wraz z nową rurką o długości 250 mm i średnicy 4 mm od catering spares direct.

* Szczegóły*

Woda wchodząca do dozownika dzieli się na dwie ścieżki.

Jedna idzie prosto w dół i z dozownika, aby zrobić kawę, druga idzie do manometru.

Ten drugi kanał był zablokowany wewnątrz urządzenia i woda nie wydostawała się z portu, na który wskazuje niebieska strzałka na powyższym zdjęciu.

Metalowy kołnierz rury prowadzącej do manometru również skorodował się do tego portu.

Naprawa nie należy do najłatwiejszych, ale maszyna jest dość prosta w konstrukcji, co jest błogosławieństwem.

Aby wyjąć dozownik, trzeba usunąć sporo części, ponieważ śruby, które go trzymają, nie są dostępne od góry.