Coffee Forums banner
Status
Not open for further replies.

Sage Barista Express - Brak wody w głowicy grupy, wylocie gorącej wody lub dyszy pary

8.8K views 8 replies 3 participants last post by  Rincewind  
#1 ·
Cześć wszystkim, mój ekspres Sage Barista Express przestał przepuszczać wodę przez którekolwiek z wylotów (głowica grupy, wylot gorącej wody i dysza pary). Mam tę maszynę od prawie 10 lat i regularnie ją odkamieniałem i czyściłem, wymieniłem zawory elektromagnetyczne i pompę w poprzednich latach i znam wnętrzności i pracę z maszyną.

Przed tym postem rozebrałem zawory elektromagnetyczne, aby je wyczyścić, ale były nieskazitelne, sprawdziłem wizualnie wszystkie rury i nie widzę żadnych oznak zablokowania. Moim następnym krokiem była wymiana pompy ULKA, która kosztowała tylko 13 funtów z Amazon, i chociaż pompa była trochę cichsza, nie rozwiązała problemu i wszystkie objawy pozostają. Jeśli nacisnę przycisk pojedynczego lub podwójnego strzału, słyszę hałas pompy, ale woda nie wypływa, jeśli spróbuję wylotu gorącej wody, przez głowicę grupy wydobywa się trochę pary, co przypuszczam, że jest miejscem, gdzie woda się nagrzewa, ponieważ nie przepłynęła podczas poprzedniej próby strzału.

Moje przemyślenia są takie, że albo zawór elektromagnetyczny jest uszkodzony, albo Thermocoil jest zablokowany. Jeśli ktoś doświadczył tych objawów, chciałbym usłyszeć wasze przemyślenia, ponieważ naprawdę lubię tę maszynę i jestem przekonany, że można ją naprawić.

Doceniam wasz czas i przemyślenia!

#2 ·
...Jestem przekonany, że da się to naprawić.
Ahhh, w wieku 10 lat nie mogę zagrać mojej zwykłej karty "odesłać" ;);)

TBF, po 10 latach myślę, że mogłeś być wart swoich pieniędzy...ymmv.

Szczerze mam nadzieję, że uda ci się to naprawić; to byłaby jedna maszyna mniej na złomowisku, wszyscy wygrywają w tym przypadku, a do tego możesz nadal używać maszyny, z której jesteś zadowolony/zadowolona...bonus.

Powodzenia :coffee:

Save
#3 ·
Ahhh, w wieku 10 lat nie mogę zagrać mojej zwykłej karty "odeślij" ;);)

TBF po 10 latach myślę, że mogłeś dostać to, na co zasługiwałeś...ymmv.

Szczerze mam nadzieję, że uda ci się to naprawić; to byłaby jedna maszyna mniej na złomowisku, w takim przypadku wszyscy wygrywają, a do tego możesz nadal używać maszyny, z której jesteś zadowolony/zadowolona...bonus.

Powodzenia :coffee:
Dzięki, niestety karta "odeślij" jest zdecydowanie wykluczona lol

Myślałem o przetestowaniu cewki elektromagnetycznej w jakiś sposób, ale jedną z rzeczy, których bym się spodziewał, gdyby była wadliwa, byłby brzęczący dźwięk, którego nie wydaje.

Mam nadzieję, że uda mi się uzyskać wskazówki, jak to zdiagnozować i naprawić.

Dzięki

#4 ·
Aktualizacja statusu mojej maszyny......
Po wyczyszczeniu zaworu elektromagnetycznego 3-drogowego postanowiłem go wymienić, ponieważ podczas próby użycia kranu z gorącą wodą włączał się i wyłączał, jednocześnie przepuszczając wodę/parę przez grupę zaparzającą.
Dziś wymieniłem zawór elektromagnetyczny 3-drogowy uuuuui woda przeszła przez grupę zaparzającą dobrze podczas parzenia kawy, ALE kiedy próbuję uzyskać gorącą wodę, dostaję niewiele więcej niż strużkę, a woda/para przechodzi przez grupę zaparzającą w tym samym czasie.
Na tym etapie utknąłem, co może powodować, że woda wydostaje się z grupy zaparzającej, gdy próbuję użyć gorącej wody i otrzymuję tylko słaby przepływ przez wylot gorącej wody.
Wszelkie przemyślenia są mile widziane, mogę wyjąć wyloty gorącej wody/pary i dokładnie je wyczyścić, ponieważ pokrętło jest trochę sztywne (to nie ma brzmieć tak podejrzanie, jak brzmi lol)

#5 ·
Cześć
Czy miałeś szczęście ze swoim urządzeniem?
Właśnie wymieniłem mój 3-drogowy zawór elektromagnetyczny i teraz dostaję wodę przez głowicę grupy :) ALE - dostaję również wodę przez głowicę grupy, gdy włączam parę lub dozownik wody :(
Sprawdziłem wszystkie rury i są drożne + po odłączeniu zaworu elektromagnetycznego, dozownik pary i wody działają idealnie.

Myślę, że to problem elektryczny - wszelkie rady mile widziane

#6 ·
Witaj
Czy miałeś szczęście ze swoim urządzeniem?
Właśnie wymieniłem mój 3-drogowy zawór elektromagnetyczny i teraz dostaję wodę przez głowicę grupy :)
ALE - dostaję również wodę przez głowicę grupy, gdy włączam parę lub dozownik wody :(
Sprawdziłem wszystkie rury i są czyste + po odłączeniu zaworu elektromagnetycznego, para i dozownik wody działają idealnie.

Myślę, że to problem elektryczny - wszelkie rady mile widziane
Cześć,

Cóż, wciąż siedzę i drapię się po głowie nad tym, twoje objawy brzmią identycznie do tego, czego doświadczam i byłem przekonany, że 3-drogowy zawór elektromagnetyczny to rozwiąże, ale jak powiedziałeś, tylko częściowo rozwiązał problem i wciąż dostaję wodę przez głowicę grupy, gdy próbuję użyć pary lub wylotu gorącej wody.

Skontaktowałem się z kilkoma inżynierami serwisowymi i dam znać, jeśli dowiem się czegoś, co doprowadzi do rozwiązania.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.