Coffee Forums banner

Sage Barista Express Impress - Kawa się wydostaje, ale prawie bez ciśnienia, co skutkuje słabym smakiem

2 reading
179 views 6 replies 3 participants last post by  Jarvdb  
#1 ·
Cześć wszystkim, szukam pomocy w poniższym problemie. Wszelkie rady będą bardzo mile widziane.

Problem:
Kawa nie jest prawidłowo ekstrahowana w moim ekspresie Sage Barista Express Impress. Woda przechodzi dobrze, gdy kolba jest wyjęta, ale podczas parzenia ekstrakcja jest albo zablokowana (tylko kapie), albo przebiega zbyt swobodnie, bez ciśnienia.

Kroki, które podjąłem:

1. Przetestowałem przepływ wody w ekspresie – dysza do spieniania mleka i gorąca woda działają dobrze.
  2. Sprawdziłem filtr wody w zbiorniku – usunięty/ponownie włożony, nie ma problemu.
  3. Zmieniłem grubość mielenia (około 7) – wyniki niespójne.
  4. Użyłem dwóch tabletek czyszczących na oryginalnym sitku – brak poprawy.
  5. Z oryginalnym sitkiem:
    • Czasami przechodzą tylko pojedyncze krople kawy.
    • Przy drugiej natychmiastowej próbie kawa płynie nieco lepiej (prawdopodobnie dlatego, że krążek jest już wilgotny).
  6. Kupiłem nowe sitko 53 mm (marki innej niż Sage) – pasuje dobrze, ale woda przepływa zbyt szybko, bez oporu i bez budowania ciśnienia.
  7. Próbowałem różnych ziaren i wielu grubości mielenia:
    • Od czasu do czasu działało prawidłowo po zmianie ziaren/grubości mielenia.
    • Teraz, niezależnie od ziarna/grubości mielenia, otrzymuję słabą ekstrakcję z małym lub zerowym ciśnieniem.
  8. Problem był niespójny, pojawiał się i znikał, w ciągu ostatnich 3–4 miesięcy.

Obecny stan:
Kawa jest wydawana, ale prawie bez ciśnienia, co skutkuje słabym smakiem.

#3 ·
Jarvdb
Dzięki za radę.

Wyjąłem sitko i wyczyściłem. Było trochę zakurzone i miało plamy po kawie po drugiej stronie. Ponieważ skończyły mi się ziarna, kupiłem również nową markę ziaren kawy. Od tego czasu nabrało ciśnienia i wydaje się, że lepiej dozuje.

Jednak czasami zauważam, że ma trudności (wolno i w zmniejszonej ilości) z dozowaniem kawy, mimo że ciśnienie osiąga odpowiednie poziomy. W takim scenariuszu nacisnąłem przycisk ponownie i dozował zgodnie z oczekiwaniami, co sugeruje, że rozmiar mielenia może mieć na to wpływ? Zmieniłem rozmiar mielenia z drobnego na gruby i odwrotnie, i były pewne zauważalne różnice. Niemniej jednak, przez pierwsze 12 miesięcy nie musiałem się bawić z maszyną, bardziej tak się działo w ciągu ostatnich 4-5 miesięcy.

Czy nadal może być jakiś podstawowy problem?

#6 ·
Cześć wszystkim, jakieś rady w tej sprawie? Nadal mam problemy z dozowaniem kawy przez maszynę. Zazwyczaj za drugim razem, gdy nacisnę przycisk dozowania, otrzymuję rozsądną miarę, ale czy jest coś jeszcze, co mogę serwisować lub zdiagnozować?

I czy są jakieś rekomendacje, gdzie mogę kupić świeżo paloną kawę, czy to online, czy w lokalnych palarniach? Jestem w kodzie pocztowym RM6 (Essex). Dzięki.

#7 ·
Cześć wszystkim, jakieś rady w tej sprawie? Nadal mam problemy podczas wydawania kawy przez maszynę. Zazwyczaj za drugim razem, gdy nacisnę przycisk dozowania, uzyskuję rozsądną miarę, ale czy jest coś jeszcze, co mogę serwisować lub zdiagnozować?

I jakieś rekomendacje, gdzie mogę kupić świeżo paloną kawę, czy to online, czy w lokalnych palarniach? Jestem w kodzie pocztowym RM6 (Essex). Dzięki.
Cześć kolego, czy próbowałeś zresetować automatyczne dozowanie? Możesz to zrobić, naciskając przycisk/pokrętło dozowania ręcznego i selektor koszyka (te dwa obok lampek dozowania).

Kilka wskazówek

Upewnij się, że wybrałeś podwójny koszyk, powinien dać około 18g, ale różne ziarna mielą się w różnych ilościach, maszyna pamięta, co ostatnio dozowała i idzie dalej, użyj również narzędzia razor do czyszczenia krążka po ubiciu i zdmuchnij luźne fusy.

używaj koszyka pod ciśnieniem do ziaren innych niż "kawiarniane", wszystko z datą przydatności do spożycia, a nie datą palenia.

Jest mnóstwo palarni, część zabawy z kawą to odkrywanie tego, co lubisz, przeszedłem od ciemnego espresso do picia głównie lekko palonej kawy przelewowej. Znajdź dobrą mieszankę espresso o średnim stopniu palenia, aby przyzwyczaić się do maszyny, a potem eksperymentuj.

warto to przejrzeć, ponieważ jest pełne przydatnych rad.
powodzenia