Cześć wszystkim, szukam pomocy w poniższym problemie. Wszelkie rady będą bardzo mile widziane.
Problem:
Kawa nie jest prawidłowo ekstrahowana w moim ekspresie Sage Barista Express Impress. Woda przechodzi dobrze, gdy kolba jest wyjęta, ale podczas parzenia ekstrakcja jest albo zablokowana (tylko kapie), albo przebiega zbyt swobodnie, bez ciśnienia.
Kroki, które podjąłem:
Obecny stan:
Kawa jest wydawana, ale prawie bez ciśnienia, co skutkuje słabym smakiem.
Problem:
Kawa nie jest prawidłowo ekstrahowana w moim ekspresie Sage Barista Express Impress. Woda przechodzi dobrze, gdy kolba jest wyjęta, ale podczas parzenia ekstrakcja jest albo zablokowana (tylko kapie), albo przebiega zbyt swobodnie, bez ciśnienia.
Kroki, które podjąłem:
- Przetestowałem przepływ wody w ekspresie – dysza do spieniania mleka i gorąca woda działają dobrze.
- Sprawdziłem filtr wody w zbiorniku – usunięty/ponownie włożony, nie ma problemu.
- Zmieniłem grubość mielenia (około 7) – wyniki niespójne.
- Użyłem dwóch tabletek czyszczących na oryginalnym sitku – brak poprawy.
- Z oryginalnym sitkiem:
- Czasami przechodzą tylko pojedyncze krople kawy.
- Przy drugiej natychmiastowej próbie kawa płynie nieco lepiej (prawdopodobnie dlatego, że krążek jest już wilgotny).
- Kupiłem nowe sitko 53 mm (marki innej niż Sage) – pasuje dobrze, ale woda przepływa zbyt szybko, bez oporu i bez budowania ciśnienia.
- Próbowałem różnych ziaren i wielu grubości mielenia:
- Od czasu do czasu działało prawidłowo po zmianie ziaren/grubości mielenia.
- Teraz, niezależnie od ziarna/grubości mielenia, otrzymuję słabą ekstrakcję z małym lub zerowym ciśnieniem.
- Problem był niespójny, pojawiał się i znikał, w ciągu ostatnich 3–4 miesięcy.
Obecny stan:
Kawa jest wydawana, ale prawie bez ciśnienia, co skutkuje słabym smakiem.