Coffee Forums banner

Problem z Delonghi MagnificaS

124K views 36 replies 27 participants last post by  CP3  
#1 · (Edited by Moderator)
Cześć wszystkim. Mam nadzieję, że ktoś będzie mógł tutaj pomóc. Mam Delonghi Magnifica S, a zaparzacz zablokował się na górze urządzenia. Mój mąż musiał ostrożnie go rozebrać, ponieważ nie było możliwości ustawienia zaparzacza we właściwej pozycji. Został wyczyszczony i wymieniony, a teraz komunikat o błędzie nadal się wyświetla po włączeniu urządzenia i dlatego nic się nie dzieje. Czy ktoś miał podobny problem z tym, co może powodować, że urządzenie się nie resetuje? A może istnieje specjalny sposób na zresetowanie go? Z góry dziękuję.

#3 ·
Cześć Jumbo Ratty, dzięki za film...gdyby to było takie proste! Tak, mój mąż zdołał umieścić zaparzacz z powrotem we właściwej pozycji i kilka razy próbował tego, co pokazuje film, ale komunikat o błędzie nadal się wyświetla po ponownym włączeniu, więc nie ma możliwości włączenia ani wyłączenia, ponieważ na dole migają dwa światła i czerwony trójkąt. Brakuje mi moich cappuccino!

#4 ·
#5 ·
Może spróbuj zresetować do ustawień fabrycznych

#6 ·
Dzięki za linki do filmów, ale niestety żaden z nich nie pomaga. Nie ma też możliwości zresetowania, ponieważ po włączeniu widzimy tylko czerwony trójkąt i dwa dolne migające zielone światła. Nie pozwala nam na włączenie ani wyłączenie z przodu, tylko z tyłu. Denerwujące, ale myślę, że będziemy musieli zadzwonić do inżyniera, ale wydają się trudni do znalezienia. Delonghi chce około 100-150 funtów za sprawdzenie tego!

#7 ·
Czy udało ci się to naprawić? Mam ten sam problem z tego samego powodu, rozbiłem infuzor o ogranicznik.

Na silniku znajduje się czujnik Halla i wyłączniki krańcowe na górze i na dole, więc przypuszczam, że wie, czy silnik się zablokował.

Mogę przejść do trybu testowego, trzymając dwa prawe przyciski podczas włączania zasilania, a następnie mogę ręcznie uruchomić silnik w górę i w dół, uruchomić grzałkę/młyn i pompę.

Przetestowałem wszystkie czujniki i przełączniki i wszystkie działają.

Wygląda na to, że wystarczy zresetować błąd, ale nie jestem pewien, jak to zrobić.

#8 ·
Davidb2000 said:
Czy udało Ci się to naprawić? Mam ten sam problem z tego samego powodu, rozbiłem infuzor o ogranicznik.

Na silniku znajduje się czujnik Halla i wyłączniki krańcowe na górze i na dole, więc przypuszczam, że wie, czy silnik się zablokował.

Mogę przejść w tryb testowy, trzymając dwa przyciski RHS podczas włączania, a następnie mogę ręcznie uruchomić silnik w górę i w dół, uruchomić grzałkę/młyn i pompę.

Przetestowałem wszystkie czujniki i przełączniki i wszystkie działają.

Wygląda na to, że wystarczy zresetować usterkę, ale nie jestem pewien, jak to zrobić.
Wygląda na to, że musisz przytrzymać oba dolne przyciski (2 filiżanki) przez około 5-10 sekund, a następnie nacisnąć przycisk zasilania, aby zresetować usterkę.

#9 ·
Davidb2000 said:
Wygląda na to, że trzeba przytrzymać oba dolne przyciski (2 filiżanki) przez około 5-10 sekund, a następnie nacisnąć przycisk zasilania, aby zresetować błąd.
Cześć David,

Mój mąż i ja szaleliśmy szukając rozwiązania tego problemu i dzięki Tobie został on naprawiony w dziesięć sekund. Teraz jesteś naszą ulubioną osobą miesiąca.

Wielkie dzięki

#10 ·
Co masz na myśli przez dolne przyciski? Mam podobny problem, więc chciałem spróbować.

Davidb2000 said:
Wygląda na to, że musisz przytrzymać oba dolne przyciski (2 filiżanki) przez około 5-10 sekund, a następnie nacisnąć przycisk zasilania, aby zresetować błąd.

#12 ·
Mam ten sam problem, ale metoda z przytrzymaniem obu dolnych przycisków (2 filiżanki) przez około 5-10 sekund, a następnie naciśnięciem przycisku zasilania, nie działa u mnie - absolutnie nic się nie dzieje. Może to dlatego, że zaparzacz zablokował się, gdy wyciągałem starą kawę i nie mogę go włożyć z powrotem, ponieważ zaparzacz jest tak nisko, że blokuje szufladę - czy ktoś może pomóc - tęsknię za moją kawą!

#13 ·
Mam ten sam problem, ale metoda z przytrzymaniem obu dolnych przycisków (2 filiżanki) przez około 5-10 sekund, a następnie naciśnięcie przycisku zasilania, nie działa u mnie - absolutnie nic się nie dzieje. Może to dlatego, że zaparzacz utknął, gdy wyciągałem starą kawę i nie mogę go włożyć z powrotem, ponieważ zaparzacz jest tak nisko, że blokuje szufladę - czy ktoś może pomóc - tęsknię za moją kawą!
Wyłącz zasilanie z gniazdka, przytrzymaj dwa przyciski kawy, a następnie włącz zasilanie z powrotem, aż na wyświetlaczu pojawi się tryb testowy (jeśli go masz).

Następnie każdy przycisk wykona określony test, elektrozawór 1, elektrozawór 2, silnik w górę, silnik w dół itp.

Aby wyjść z trybu testowego, wyłącz zasilanie z gniazdka na 10 sekund.

#14 · (Edited by Moderator)
Cześć, mam ESAM 5500. Ma wylot wody z boku i pojemnik na mleko do ... no cóż ... mleka. Wszystko działało dobrze, a potem nagle nie ma wystarczającego poboru z dzbanka na mleko, aby spienić mleko. Wyczyściłem górę dzbanka i wymieniłem uszczelki typu o-ring na tym czymś, co do niego wchodzi, ale bez skutku. Teraz nie wydaje gorącej wody z wylotu, który do niego pasuje, i nie słyszę chug chug pompy, która zwykle wydaje ten dźwięk, aby wydawać gorącą wodę. Przez jakiś czas dawałem sobie bez tego radę, ale naprawdę chciałbym mieć tę funkcję. Czy ktoś może mi powiedzieć, co mam zrobić? Czy to wymiana pompy?

Osobno, wczoraj młynek zaczął świszczeć i zmielił tylko kilka ziaren do mojej filiżanki kawy, ggrrr. Czy to oznacza nowy młynek, czy mogę go po prostu wyczyścić? Używam wody destylowanej w maszynie.

Z góry dziękuję za pomoc

Kim

Uświadomiłem sobie właśnie, że przejąłem czyjś post. Tworzę nowy temat, przepraszam

#15 ·
Mam Delonghi 22110. Dyfuzor w górnej pozycji i światło "!" świeciło się ciągle, a dwie zielone diody LED z 2 filiżankami po prawej i lewej stronie migają. Znalazłem 2 problemy. 1. Uszczelka O-ring na zaparzaczu była zablokowana. 2. Na nakrętce koła zębatego przekładni luzowało się koło zębate i infuzor nie mógł aktywować czujnika położenia górnego silnika. Naprawiłem ten problem. Teraz w trybie testowym wszystko działa dobrze. Ale kod nadal tam jest (! i dwa migające światła). Próbowałem zresetować: 1. Jedna filiżanka kawy + zasilanie. 2. Dwa dolne przyciski + zasilanie. I kod i tak tam jest. Czy ktoś może pomóc z tym problemem? PROSZĘ!

#16 ·
W końcu, po rozmowie telefonicznej z jednym z techników z warsztatu naprawczego w San Diego, problem został rozwiązany. Obwiniałem płytę zasilania, ale David powiedział mi, że prawie nigdy się to nie zdarza. I dał mi kilka pomysłów, co to może być. Po sprawdzeniu znalazłem problem. Element grzejny nie działał (połączenie z podłożem). Po przywróceniu połączenia maszyna wróciła do życia. Po naciśnięciu 2 dolnych przycisków i przytrzymaniu ich, a następnie włączeniu przełącznika zasilania, kod jest jasny i wszystko zaczyna działać. Dzięki Davidowi! W dzisiejszych czasach nikt z warsztatu naprawczego nie chce udzielać porad, jak naprawić cokolwiek. To ich biznes.

#17 ·
Cześć

Czytam ten wątek z dużym zainteresowaniem. Mam ciągłe migające żółte światło, gdy włączam maszynę, które następnie gaśnie, a czerwony trójkąt ostrzegawczy świeci się ciągle, nie migając. Nie dociera więc do etapu, w którym zapalają się dwa zielone światła.

Zaparzacz jest we właściwej pozycji, zbiornik na wodę jest pełny, a ziarna kawy są na miejscu, również maszyna została dokładnie wyczyszczona zgodnie z instrukcją.

Mieliśmy uderzenie pioruna i przepięcie, a elektryka padła, więc nie jestem pewien, czy miało to wpływ na maszynę, ale jeśli ktoś ma jakieś pomysły, jak zresetować ten problem, chętnie je usłyszę.

Z góry dziękuję

Clare

#22 ·
Cześć

Czytam ten wątek z dużym zainteresowaniem. Mam ciągłe migające żółte światło, gdy włączam maszynę, które następnie gaśnie, a czerwony trójkąt ostrzegawczy świeci się ciągle, nie migając. Nie dociera więc do etapu, w którym zapalają się dwa zielone światła.

Zaparzacz jest we właściwej pozycji, zbiornik na wodę jest pełny, a ziarna kawy są na miejscu, a także maszyna została dokładnie wyczyszczona zgodnie z instrukcją.

Mieliśmy uderzenie pioruna i przepięcie prądu i elektryka padła, więc nie jestem pewien, czy miało to wpływ na maszynę, ale jeśli ktoś ma jakieś pomysły, jak zresetować ten problem, chciałbym to usłyszeć.

Z góry dziękuję

Clare
Cześć Clare,

Próbowałem rozwiązać mój problem i znalazłem Twój post. Mam dokładnie ten sam problem i chociaż próbuję go zresetować, nie mam szczęścia. (Oczywiście wszystko wyczyściłem, a maszyna jest gotowa z wodą i ziarnami, ale bez rezultatów).

Czy udało Ci się rozwiązać ten problem?

Będę wdzięczny, jeśli możesz się nim podzielić lub jeśli ktoś ma na to jakieś rozwiązanie.

Z góry dziękuję,

Panagiotis

#18 ·
Cześć, mam ekspres do kawy DeLonghi EC685 z spieniaczem do mleka do cappuccino, który ma uszczelkę typu O-ring. Ale para wydostaje się z górnej części pierścienia wyboru cappuccino, co jest niebezpieczne, ponieważ ulatnia się żywa para. Jakieś pomysły?

#19 ·
Dobry wieczór - Mam esam 3300, która włącza się, ale kontrolki jednej filiżanki i dwóch filiżanek oraz kontrolka ! świecą się cały czas. Zaparzacz był zablokowany. Teraz porusza się swobodnie (ręcznie). Czy ktoś doświadczył tego i rozwiązał problem? Dzięki John

#20 ·
Cześć

mam ecam23.210 i muszę wiedzieć, jak zresetować kod błędu jak powyżej. Mogę wejść w tryb testowy (naciśnij jednocześnie przyciski pojedynczego kubka i pary i włącz na ścianie), ale nie wiem, jak zresetować kod błędu.

Byłbym bardzo wdzięczny, gdybym mógł dowiedzieć się, jak zresetować kod błędu, ponieważ blok zaparzający działa dobrze po wejściu w tryb testowy.

Pozdrawiam

#21 ·
Mam ekspres Delonghi Magnifica s ecam 22.110.b, który ma około 7-8 lat. Był kilka razy naprawiany w przeszłości, gdy przeciekał itp. Mam problem z dyszą do spieniania mleka, wydaje się, że jest mniej pary, mniej mocy, więc nie mogę prawidłowo spieniać/podgrzewać mleka. Chcę tym razem naprawić go sam, wydaje się, że nie warto wkładać więcej pieniędzy w to urządzenie, biorąc pod uwagę jego wiek. Którą część powinienem wymienić?

#27 ·
Cześć,

mam problem z delonghi 22.110. Zespół zaparzający pozostał w górnej pozycji. Wyczyściłem wszystko i w trybie testowym wszystko działa jak należy, w tym grzałka, NTC, czujnik HALL przepływomierza i wszystkie mikrowyłączniki. Niestety, nie można zresetować błędu w sposób opisany powyżej. Znak wykrzyknika nadal świeci, a zielone diody LED migają. Czy ktoś może poradzić, co jeszcze może być przyczyną?

Dzięki

Ivos

#28 ·
Cześć,

moja maszyna do kawy delonghi magnificas ecam20.11x przestała mielić ziarna kawy i dlatego nie działa. Wydaje naprawdę głośny dźwięk i próbowałem dostać się do młynka, aby sprawdzić, czy czyszczenie rozwiąże problem, ale z tyłu są specjalne śruby, których nie mogę otworzyć. Czy ktoś ma jakieś pomysły, co to może być lub jak to naprawić? Zakup 2017...

Dzięki, Denis

#32 ·
Cześć,

moja maszyna do kawy delonghi magnificas ecam20.11x przestała mielić ziarna kawy i dlatego nie działa. Wydaje naprawdę głośny dźwięk i próbowałem dostać się do młynka, aby sprawdzić, czy czyszczenie rozwiąże problem, ale z tyłu są specjalne śruby, których nie mogę otworzyć. Czy ktoś ma jakieś pomysły, co to może być lub jak to naprawić? Zakup 2017...

dzięki, Denis
Istnieje wiele filmów na Youtube, pokazujących jak otworzyć i wyczyścić młynek do maszyn Delonghi:

Tylny panel jest mocowany za pomocą 5 sztuk śrub zabezpieczających T15 Torx (ze szpilką pośrodku), te klucze znajdziesz w każdym dobrze wyposażonym sklepie z narzędziami. Pozostałe panele są mocowane za pomocą zwykłych śrub Philips.

Powodzenia.

Tore W

#29 ·
Cześć

Zeszłam dziś rano na śniadanie i mój blat był zalany.

Mam Delonghi Magnifica S Smart. Miesiąc użytkowania. Żadne światła nie migają na panelu wyświetlacza i działa dobrze, ale z jakiegoś powodu tacka ociekowa była przepełniona do tego stopnia, że wszystko się rozlało!! Zawsze trzymam szklankę pod wylewkami, aby zbierać wodę, gdy jest włączona/wyłączona, i jestem jedyną osobą, która używa tego urządzenia. Nigdy nie rozlałem ani kropli do tacki.

Czy ktoś może mi dać jakiś pomysł, dlaczego tak się stało?

Dziękuję.