Coffee Forums banner

Usterka z wbudowanym ekspresem do kawy Bosch

25K views 26 replies 15 participants last post by  micdoher  
#1 ·
Cześć

Wyświetlacz na mojej maszynie po włączeniu wyświetla komunikat 'Proszę pozostawić urządzenie do ostygnięcia'. Nigdy wcześniej tego nie miałem, a maszynę mam od około 3 lat.

Postępowałem zgodnie z radą Boscha, wyłączyłem zasilanie na 30 minut i nadal nic, wyłączyłem na noc i nadal to samo.

Maszyna po prostu zawiesza się z tym komunikatem na wyświetlaczu i nie mogę wymyślić, jak go usunąć, nie mogę przejść dalej, żeby zrobić cokolwiek innego.

Urządzenie to Bosch CTL636ES6/04, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi maszynami, a może nawet z tą usterką..?

Dziękuję

Chris

#2 · (Edited by Moderator)
Cześć Chris. Nie mogę ci pomóc z tą usterką, ponieważ może to być uszkodzony czujnik w systemie natychmiastowego podgrzewania wody w termobloku do kawy, który pokazuje, że jest za gorąca i bez wątpienia będziesz w czułych ramionach firmy Bosch lub jednego z ich serwisantów.

Gorąco polecam korzystanie z firmy Bosch, ponieważ ustalają limit opłat.

Jeśli Twoje urządzenie Bosch jest poza dwuletnią gwarancją producenta lub rozszerzoną gwarancją Bosch, wizyta serwisowa będzie płatna w wysokości 99 funtów lub 109 funtów w obrębie M25, plus koszt wszelkich części zamiennych wymaganych do naprawy urządzenia. Opłata ta obejmuje wezwanie inżyniera i robociznę, a ta sama opłata za wezwanie i robociznę ma zastosowanie niezależnie od czasu trwania naprawy. Należy pamiętać, że nadal będziesz obciążony opłatą w przypadku braku wykrycia usterek, braku dostępności części lub jeśli inżynier ustali, że urządzenie nie nadaje się do naprawy.
Ten pogrubiony fragment pewnego dnia cię dopadnie.. Do tego czasu, jeśli czujnik można wymienić i załóżmy, że nie próbują cię oszukać (i nie sądzę, żeby próbowali). Czujnik kosztuje około 8 funtów, jeśli czujnik jest osadzony w zespole grzałki natychmiastowej, wymiana kosztuje około 56 funtów. Więc w najgorszym przypadku (i zakładając, że nie ma żadnych specjalnych dodatków, ponieważ jesteś na wyspie) będzie to maksymalnie 156 funtów. Teraz mógłbym tracić czas, mówiąc ci to wszystko, ponieważ o ile wiem, skontaktowałeś się już z firmą Bosch i powiedzieli, że nie wykonują wezwań na wyspę?

Fragment, który prawdopodobnie uznałbyś za pomocny, kończy się tutaj..................

====================================

Fragment, który prawdopodobnie ci się nie spodoba, zaczyna się tutaj....

Z czym mogę ci pomóc, to dać ci trochę do myślenia przy następnym zakupie ekspresu do kawy. Co najprawdopodobniej nastąpi w ciągu najbliższych 4 lat, zakładając, że zechcesz go naprawić. Jeśli chodzi o ekspresy typu Bean to Cup, to pod względem działania jest bardzo podobny do większości z nich i zbliżony do systemu Melitta. Jedną z dużych wad tego ekspresu jest to, że dwie dysze do napojów są współdzielone dla kawy, pary, gorącej wody i mleka... to nie jest idealna sytuacja i jeśli dobrze rozumiem numer modelu, to opisuje również twój ekspres. Sprawia, że pobieranie gorącej wody jest bardziej skomplikowane niż powinno być, nie rozdziela dysz i człowiek ma nadzieję, że cafe crema lub Americano po prostu nie będzie przepychać wody przez kawę, ale skieruje ją do dedykowanej linii gorącej wody?

Wydawanie gorącej wody, Urządzenie musi być gotowe do użycia. Wyjmij rurkę do mleka z pojemnika na mleko. Usuń wszelkie pozostałości mleka lub kawy z
wyjścia. Umieść filiżankę lub szklankę pod wylotem napoju. Obróć pierścień sterujący i wybierz "Gorąca woda".FFUstawienia można zmienić zgodnie z opisem w sekcji "Regulacja napoju". Naciśnij C, aby rozpocząć wydawanie. Pojawia się komunikat "Rurka do mleka oddzielona od pojemnika na mleko?". Jeśli nadal jest podłączona, wyjmij rurkę do mleka i dotknij [Tak] na wyświetlaczu.
Gorąca woda wypływa z wylotu napoju.
Moim zdaniem to słabe rozwiązanie dla ekspresu, który kosztuje tak dużo, nawet w znacznie tańszym Melitta mają 3 dysze, 2 do kawy i jedną do gorącej wody/pianki mlecznej i nie musisz wyjmować rurki z części do mleka, jeśli chcesz tylko gorącą wodę.

Kawa, którą robi, pomimo całej potężnej reklamy, marketingu, uśmiechniętych sprzedawców itp. będzie podobna do ekspresu BTC za 600 funtów. Twoje napoje prawdopodobnie skończą się tak.

Mógłbym mówić o wielu wadach takiego ekspresu, jednak gdy potrzeba wydania 1500 funtów na ekspres do kawy znów cię dopadnie za 3 lub 4 lata, przynajmniej rozważ coś jak * * (lub * *) i * ***, lub podobną konfigurację. Przy odrobinie pracy zrobi kawę tak doskonałą w stosunku do Boscha, że nie uwierzysz (również znacznie cichszą). Nie powiem, że będzie tak dobra jak w kawiarni, ponieważ będzie o wiele lepsza od tego. A co najważniejsze, będzie cię to kosztować setki funtów mniej.

Odpowiedni zestaw dla konsumentów i przyzwoity młynek nie będą miały wszystkich tych wymyślnych funkcji, przepisów, kolorowych wyświetlaczy LCD, pierścieni dotykowych, połączenia z siecią i innych bzdur Boscha. To, co zrobi, to zrobi piankę mleczną, o której tylko marzysz, kawę, za którą można umrzeć i wykona o wiele lepszą robotę... wystarczy trochę wysiłku, aby nauczyć się jej używać.

#3 ·
Dziękuję za szczegółową odpowiedź.

Kontaktowałem się z firmą Bosch, moim problemem jest to, że Bosch zleca usługi lokalnej firmie, która nie zna się na ekspresach do kawy, musiałem z nich raz skorzystać i mieli maszynę przez tygodnie i nigdy nie była taka sama, więc odmawiam odesłania jej z powrotem.

Ponieważ mieszkam na wyspie, Bosch nie wyśle inżyniera, więc utknąłem, próbując samemu ją naprawić!

Zrobię rozeznanie w czujniku w systemie natychmiastowego podgrzewania wody w termobloku, aby sprawdzić, gdzie znajduje się on w maszynie i czy mogę go zamówić i wymienić. Czy wiesz, czy to proste zadanie..?

Jeszcze raz dziękuję za radę i tak, zgadzam się, że mój następny ekspres do kawy nie będzie fantazyjnym, błyszczącym ekspresem LED..!

#4 ·
Dziękuję za szczegółową odpowiedź.

1. |Skontaktowałem się z firmą Bosch, moim problemem jest to, że Bosch zleca usługi lokalnej firmie, która nic nie wie o ekspresach do kawy,
musiałem z nich skorzystać raz wcześniej i mieli maszynę przez tygodnie i nigdy nie była taka sama, więc odmawiam odesłania jej z powrotem.

2. Ponieważ mieszkam na wyspie, Bosch nie wyśle ​​inżyniera, więc utknąłem, próbując samemu ją naprawić!

3. Zrobię rozeznanie w czujniku w systemie natychmiastowego podgrzewania wody w termobloku, aby sprawdzić, gdzie znajduje się on w maszynie i czy mogę go zamówić i wymienić. Czy wiesz, czy to proste zadanie..?

4. Jeszcze raz dziękuję za radę i tak, zgadzam się, że mój następny ekspres do kawy nie będzie fantazyjnym, błyszczącym ekspressem LED..!
1. Spróbowałbym ponownie naprawiaczy, to tylko czujnik termiczny... jak trudne to może być?

2. Tak, podejrzewam, że tak może być. Może się okazać trudniejsze niż myślisz, te firmy żyją z używania zabezpieczeń i wyraźnie nie znasz działania tych maszyn, możesz wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

3. Dla mnie, prawdopodobnie, dla ciebie... nie. Bosch może również zakodował wymóg resetowania przez inżyniera w celu usunięcia usterek... nie lubią, gdy ludzie grzebią przy maszynach i z pewnością nie lubią żadnego "prawa do naprawy". Jest to powszechne w branży, w której tego typu maszyny są w grze, a nawet rozciąga się na bardziej przyjazne dla konsumentów maszyny, takie jak seria Sage.

4. Po prostu poproś członków forum, aby pomogli Ci wydać pieniądze następnym razem. Za te same pieniądze mogłeś dostać maszynę i młynek, które nie trafią na wysypisko za 5-7 lat, są łatwe do naprawy i można je sprzedać za dobre pieniądze, nawet jeśli chcesz ulepszyć. Zrobiłby nawet o wiele, wiele lepszą kawę. Podczas gdy zintegrowany BTC jest stosunkowo bezwartościowy na wolnym rynku od prywatnych sprzedawców i często można je zobaczyć na ebay za mniej niż "200 (rzekomo działające)". Niesprawne może kosztować od 50 funtów.

#5 ·
Szczerze mówiąc, to moje drugie zintegrowane urządzenie do parzenia kawy, oba robią świetną kawę. Dobrze wyglądają również w kuchni. 🙂

Nie kupuję ich, żeby odsprzedawać, moi rodzice mają mój stary i wciąż działa dobrze, o wiele lepiej niż ten, który mam, chciałbym, żeby nie ulepszał!

Po dzisiejszych badaniach zamówiłem zamiennik grzałki wody/czujnika, już wyjąłem starą, ale nie wiedziałem o kodowanym resecie!

W najgorszym przypadku będę musiał zapłacić za przesyłkę zwrotną, aby odesłać przedmiot do firmy Bosch.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź, na pewno skorzystam z tego forum w przyszłości, aby uzyskać pomoc/poradę i informacje.

Chris

#6 ·
Dziękuję bardzo DavecUK za radę.

Zamówiłem natychmiastowy podgrzewacz wody firmy Bosch (£54), dotarł w ciągu 2 dni, ale rura pękła podczas transportu, rozmawiałem z firmą Bosch, a następnie wysłałem im e-mail i wysłali zamiennik, który dotarł w ciągu 3 dni, kazali mi wyrzucić drugi do kosza.

W każdym razie, dzisiaj zamontowałem grzejnik (załączone zdjęcie) i to naprawiło usterkę, a mój ekspres do kawy znowu działa ku mojej uldze! Nie piłem porządnej kawy od tygodni!

Jeszcze raz dziękuję za radę i pomoc, w tylnej części tych maszyn jest dużo przewodów!

Muszę powiedzieć, że obsługa klienta firmy Bosch była fantastyczna od początku do końca.

Attachments

#27 ·
Cóż, dziękuję DavecUK za radę.

Zamówiłem podgrzewacz wody Instantaneous od firmy Bosch (£54), dotarł on w ciągu 2 dni, ale rura pękła podczas transportu, rozmawiałem z firmą Bosch, a następnie wysłałem im e-mail, a oni wysłali zamiennik, który dotarł w ciągu 3 dni, kazali mi wyrzucić drugi do kosza.

W każdym razie, dzisiaj zamontowałem grzejnik (załączone zdjęcie) i to naprawiło usterkę, a mój ekspres do kawy znowu działa ku mojej uldze! Nie piłem porządnej kawy od tygodni!

Jeszcze raz dziękuję za radę i pomoc, w tylnej części tych maszyn jest dużo przewodów!

Muszę powiedzieć, że obsługa klienta firmy Bosch była fantastyczna od początku do końca.

View attachment 43739
Dziękuję bardzo za to wyjaśnienie Chrispresso, ponieważ miałem ten sam problem i z Twoją pomocą zdiagnozowałem go jako uszkodzony czujnik grzałki. Mam pytanie, ponieważ próbowałem usunąć uszkodzony element (jak na zdjęciu powyżej), a ostatniego złącza do niego nie mogę usunąć. To CZERWONA elastyczna rura na górze. Wydaje się, że jest to jakiś zastrzeżony łącznik, którego nie mogę odłączyć. Czy możesz ujawnić jego tajemnicę?

#9 ·
Chociaż w pełni zgadzam się z sugestiami Dave'a, wciąż muszę pochwalić Cię za naprawienie problemu i uniknięcie kolejnej maszyny na wysypisku.

Czy przyzwoity zestaw prosumencki zrobi lepszą kawę? Niewątpliwie. Czy warto trzymać Boscha, jeśli lubisz z niego kawę? Absolutnie.

Smacznej kawy.

#11 ·
Cześć,

zastanawiam się, czy ktoś może mi pomóc. Mam zintegrowany ekspres do kawy Bosch i mleko nie jest zasysane podczas robienia latte, w rzeczywistości nie robi się gorąca ani spieniona mleka. Byłbym niezmiernie wdzięczny, gdyby ktoś mógł wskazać mi właściwy kierunek naprawy.

Z poważaniem

Keith

#25 ·
Cześć,

zastanawiam się, czy ktoś może mi pomóc. Mam zintegrowany ekspres do kawy Bosh i mleko nie jest zasysane podczas robienia latte, w rzeczywistości nie robi się gorąca ani pianka mleczna. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł wskazać mi właściwy kierunek rozwiązania tego problemu.

Z poważaniem

Keith
Cześć Keth. Czy rozwiązałeś problem? Mam ten sam problem. Z poważaniem Lasse

#12 ·
Miałem ten sam problem z moim ekspresem Bosch, zawór za młynkiem do kawy przeciekał. Wymieniłem go i potem działało ok.

Przedtem albo nic nie wychodziło, albo tylko pluło mlekiem, więc musiało się dostawać do niego powietrze.

Nie pamiętam technicznej nazwy zaworu, ale pamiętam, że był z tyłu młynka.

Mam nadzieję, że to pomoże.

#13 ·
Miałem ten sam problem z moim ekspresem Bosch, zawór za młynkiem do kawy przeciekał. Wymieniłem go i potem działało ok.

Wcześniej albo nic nie wychodziło, albo tylko pluło mlekiem, więc musiało się do niego dostać powietrze.

Nie pamiętam technicznej nazwy zaworu, ale pamiętam, że był z tyłu młynka.

Mam nadzieję, że to pomoże
Dziękuję za pomoc, sprawdzę to, czy widać wyraźnie, gdzie jest zawór? Robi spienione mleko ok.
Jeszcze raz dziękuję

z poważaniem Keith

#14 ·
Cześć,

mam ekspres do kawy Bosch i kiedy teraz napełniam pojemnik na ziarna, zaczyna mielić, a następnie przerywa parzenie kawy i mówi, żeby sprawdzić pojemnik na ziarna.

Udało mi się odkurzyć miejsce, gdzie są ziarna, ale wydaje się, że znowu nie działa.

Jakieś pomysły, w czym może tkwić problem?

wielkie dzięki

Dan

#17 ·
Cześć, mam ekspres do kawy Bosch i kiedy teraz napełniam pojemnik na ziarna, zaczyna mielić, a następnie przerywa moją kawę i mówi, żebym sprawdził pojemnik na ziarna. Udało mi się odkurzyć miejsce, gdzie są ziarna, ale wydaje się, że znowu nie działa. Jakieś pomysły, w czym może tkwić problem? Wielkie dzięki Dan
Hej, mam ten sam problem - czy udało ci się kiedyś do tego dojść?

#20 ·
Cześć, mam zintegrowany ekspres do kawy Bosch CTL636EB1 i teraz problemem jest awaria ekranu dotykowego. Punkt, w którym uruchamiany jest program odkamieniania, nie działa. To znaczy, ten sam punkt, w którym regulujesz również temperaturę kawy lub liczbę filiżanek, które chcesz. Czy ktoś jeszcze miał podobny problem?
Ja też, u mnie zaczęło się to dziać i teraz mówi, że zablokuje maszynę, jeśli nie zostanie odkamieniona. Czy jedyną opcją jest wymiana ekranu dotykowego? Byłoby miło, gdyby istniał inny sposób dostępu do trybu odkamieniania.

#24 ·
Cześć, zastanawiam się, czy ktoś może mi pomóc. Mam zintegrowany ekspres do kawy Bosh i mleko nie jest zasysane podczas robienia latte, w rzeczywistości nie robi gorącej pianki ani pianki mlecznej. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł wskazać mi właściwy kierunek, aby to naprawić. Z poważaniem Keith
Cześć Keith. Czy rozwiązałeś problem z mlekiem? Mam to samo. Z poważaniem Lasse

#26 ·
Aktualizacja - kupiłem nowy ekran dotykowy i płytę główną od firmy Bosch za 250 $. Szukałem filmów na YouTube, jak to wymienić, ale nic nie znalazłem. Więc zaimprowizowałem i 25 minut później miałem nowy ekran i wróciłem do biznesu z działającym ekranem dotykowym. Wymiana była naprawdę bardzo łatwa - wykręcić 2 śruby, odłączyć kilka połączeń elektrycznych, zwolnić kilka zaczepów, które trzymają ekran, a następnie gotowe do wymiany. Na pewno pobił 800 $, które technik serwisowy
czy możesz podzielić się, jak to zrobiłeś? Mam ten sam problem