Coffee Forums banner

Delonghi ECAM 22.320.SB - Tabletka utknęła w zaparzaczu

1 reading
5.8K views 4 replies 4 participants last post by  pnb  
#1 ·
Mam mały problem z moim ekspresem do kawy.

Najpierw objawiło się to tym, że zaparzacz utknął w pozycji spoczynkowej po przekątnej, ale z ramionami sterującymi wysuniętymi, więc nie można go było wyjąć. Udało mi się wepchnąć ramiona z powrotem do właściwych pozycji i wyjąłem zaparzacz, wyczyściłem go i włożyłem z powrotem. Potem znowu się zepsuł następnego dnia.

Potem kupiłem zestaw o-ringów z serwisu Ebay i wymieniłem dwa o-ringi w zaparzaczu i nasmarowałem go, aby ramiona sterujące poruszały się płynnie. Przez kilka tygodni wszystko było w porządku, a teraz wróciliśmy do pierwotnego problemu. Jeśli pomacam wewnątrz zaparzacza, mogę wyczuć, że jest tam krążek, który nie został prawidłowo wyrzucony.

Czy ktoś widział coś takiego wcześniej? Ramiona sterujące zaparzacza nie poruszają się super swobodnie, ale też się nie zacinają. Zastanawiam się, czy zaparzacz jest jakoś zepsuty (albo muszę go ponownie nasmarować), czy też części ekspresu, które współpracują z zaparzaczem, zużyły się przez to, że zaparzacz był sztywny.

#2 ·
Czy rozwiązałeś ten problem?

Przeszedłem to samo co ty. Dostałem ekspres do kawy Delonghi ECAM22.110 tydzień temu i używałem go do celów biznesowych. Po około 50-60 użyciach poczułem gorzki smak i delikatny smak i znalazłem krążek utknięty w zaparzaczu. Umyłem zaparzacz zgodnie z instrukcją, ale nadal nie działa. Zastanawiam się, jak to naprawić.

#4 ·
Nigdy nie miałem tego problemu. Realistycznie rzecz biorąc, może to być tylko jedna z 3 rzeczy:
1) główny silnik elektryczny jest słaby/szczotki zużyte.
2) mosiężna nakrętka na gwincie wrzeciona za infuzorem jest uszkodzona/uszkadza się. (Oba te elementy to w zasadzie wymiana pojedynczego zespołu)

3) Ale miejscem, od którego należy zacząć, jest infuzor: Nadmierne tarcie, pęknięta sprężyna lub kawałek plastiku oderwany mogą to powodować.
Spróbuj wyjąć infuzor i sprawdź, czy ramię wyrzutu krążka porusza się swobodnie i jest dobrze sprężynowane.
Spróbuj wcisnąć ruszt infuzora w dół wału kciukiem. (Powinieneś być w stanie przesunąć go kciukiem bez większego wysiłku).
Spróbuj manipulować dwoma ramionami na dole... ponownie, spodziewana niewielka tarcie.

Jeśli którykolwiek z powyższych 3 zdemontuj infuzor, zrób zdjęcia, zanotuj pozycje (szczególnie dolne ramiona w stosunku do pozycji rusztu infuzora) i:
1) wyczyść i nasmaruj dwa dolne punkty obrotu ramion (mogą się z czasem blokować).
2) wyczyść, sprawdź i nasmaruj oringi tłoka infuzora (usuń do góry)
3) sprawdź położenie sprężyny w ramieniu wyrzutu krążka (ma spore ciśnienie powrotne)

Na koniec poszukaj kawałków brakującego plastiku na powierzchniach sterujących (zarówno na infuzorze, jak i w maszynie), które mogły się odłamać z powodu dużego tarcia. (prawdopodobnie nie dolne ramiona), ale w szczególności powierzchnie sterujące wyrzutem krążka).