Coffee Forums banner

Najlepszy koszyk do Rancilio Silvia?

24K views 20 replies 10 participants last post by  johnealey  
#1 ·
Gdybyś musiał posiadać tylko jeden kosz, który by to był?

#2 ·
Cześć Greymda

18g VST byłoby moim wyborem w Silvii jako dobre ogólne dopasowanie zarówno do standardowego portafiltra, jak i rozmiaru bojlera.

John

#4 ·
Gdzieś pomiędzy 17 a 19, chociaż zbliżając się do 19, trzeba sprawdzić prześwit na ciemniejszych prażeniach, aby nie uszkodzić krążka śrubą prysznicową. 18g jest dobre, ponieważ pasuje zarówno do wylewek, jak i naked, a także jest mniej wybredne niż 15g, więc jest dobrym wszechstronnym rozwiązaniem (mam też 2 na L2).

#6 ·
johnealey said:
Cześć Greymda

18g VST byłoby moim wyborem w Silvii jako dobre ogólne dopasowanie zarówno do standardowego portafiltra, jak i rozmiaru bojlera.

John
Zgadzam się, a następnie VST 15g dla pojedynczych ristretto

#8 ·
Dla Silvii dawkowałbym 16 g do koszyka 15 g i 18 g do koszyka 18 g, ale ten drugi mam dopiero od wczoraj, więc wciąż eksperymentuję.

Stosunek dla espresso normale wynosiłby 1:2, a dla ristretto próbowałem 18 g wsadu i 25 g wyjścia (ok. 1:1,4), to oczywiście zależy od stopnia palenia, jaśniejsze ziarna potrzebują nieco dłuższej ekstrakcji, w przeciwnym razie kawa jest raczej kwaśna.

#13 ·
greymda said:
what's the usual dose in and out?
Cóż, przypuszczam, że zależy to od ziaren. Ale na przykład... używając Rave Italian Job, pomyślałem, że trafiłem w dobre miejsce z 18g w i 31g na zewnątrz w około 32 sekundy.

Oczywiście, zanim dotarłem do tego miłego miejsca, skończyły mi się ziarna, jak zwykle! Cóż!

#15 ·
shadow745 said:
Niektóre koszyki z rynku wtórnego są po prostu za drogie jak na to, czym są. Niedawno kupiłem koszyk Rancilio (#40-100-103) i jest fantastyczny w porównaniu do standardowego koszyka, który był dołączony. Dobrze zaprojektowany, pasuje do standardowego portafiltra i mieści 18+ gramów.

https://www.amazon.com/Rancilio-18-gram-Double-Portafilter/dp/B00V2NZ2B6
To jest cena Amazon UK

https://www.amazon.co.uk/Rancilio-Double-Portafilter-Insert-Basket/dp/B018F7VMSS

Prawie 75 £? Nie sądzę.

#16 ·
Zawsze znajdzie się ktoś, kto chce kogoś oszukać! Kupujący uważaj i rób rozeznanie itp. itd.

John

#21 ·
@DanielinLondon

Albo, jak osobiste preferencje dotyczące tego, jak często zmieniasz kosz na inny rozmiar, bez grzbietu ułatwia to, gdy jest w portafiltrze z wylewką. W przypadku używania portafiltra bez dna, łatwo je wyjąć, wypychając je od dołu.

Kup cokolwiek pasuje na podstawie powyższego, wydobywają to samo od dołu przez ten sam wzór otworów.

Przejdź do sekcji wprowadzenia i powiedz nam coś o sobie :)

John