Coffee Forums banner
981 - 999 of 3,176 Posts
Jeśli zapakuję kolbę z 15 g drobno zmielonej kawy w porównaniu do 18 g nieco grubiej zmielonej, czy przy 15 g będzie nieco większy opór niż przy 18 g?

Jestem ciekaw, co dzieje się z ekstrakcją, 2) jak różnią się masa i powierzchnia, 3) jak różni się gęstość krążka i zmienia filiżankę. Wiem, że nie możemy odpowiedzieć, dopóki nie spróbujemy tego na maszynie.

Inną wątpliwością jest to, co jest ważne - czy jest to masa, czy gęstość?

Założę, że inne rzeczy są równe dla tych wątpliwości.

Przepraszam za zadawanie tak podstawowych pytań, które odbiegają od głównego celu tego wątku; nie ma potrzeby odpowiadać, jeśli uznasz to za nieistotne. Dzięki

Warto pamiętać, że powierzchnia nie ma masy i nie może być wydobyta. Jeśli zmniejszysz średnią średnicę cząstek o połowę, zmniejszasz objętość cząstek o średniej wielkości do 1/8.
Nie opowiadam się po żadnej stronie, a moja wiedza na temat ekstrakcji kawy jest znacznie poniżej wiedzy obu stron, ale interesuje mnie zrozumienie fizyki tego procesu.

Wszelka wymiana chemiczna i termodynamiczna zachodzi przez powierzchnię graniczną i jest w pewnym stopniu proporcjonalna do powierzchni (dlatego grzejniki mają żebra). Zmniejszenie średniej wielkości cząstek o połowę zmniejsza powierzchnię cząstek do jednej czwartej, a objętość do jednej ósmej, więc całkowita powierzchnia dla tej samej objętości (a w konsekwencji tej samej masy) jest podwójna. Z pewnością ten większy obszar wymiany musi zwiększyć ekstrakcję (lub jej prędkość) do pewnego stopnia, prawda?

Jeśli zapakuję kosz na kawę 15 g drobno zmielonej kawy w porównaniu do 18 g nieco grubszego mielenia, czy przy 15 g będzie nieco większy opór niż przy 18 g?
Jeśli przepełnisz kosz, ekstrakcja może spaść, a kwasowość może się wkraść. Jeśli napełnisz kosz za mało, krążek może być bardziej zaburzony przed przyłożeniem pełnego ciśnienia, co może mieć taki sam efekt lub może sprawić, że nominalne ekstrakcje będą bardziej muliste, nie zwiększając ekstrakcji, ale sprawiając, że smak będzie nieco bardziej suchy/mniej kwaśny przy nominalnej ekstrakcji. Jaka jest dawka, która zdaniem ludzi działa? Użyj tego.

Opór będzie zależał od ustawienia mielenia, tak samo jak od dawki.

Jestem ciekaw, co dzieje się z ekstrakcją, 2) jak różnią się masa i powierzchnia, 3) jak różni się gęstość krążka i zmienia filiżankę. Wiem, że nie możemy odpowiedzieć, chyba że spróbujemy tego na maszynie.
18 g i 15 g mają taką samą masę przy dowolnym ustawieniu mielenia. Zapomnij o powierzchni, skoncentruj się na dawce i ustawieniu mielenia. Zmieniasz gęstość krążka, zmieniając dawkę i mielenie (zakładając nominalne ubijanie, które ma szeroką tolerancję). Zmiany w filiżance będą następować po wydajności ekstrakcji i zawartości nierozpuszczonych ciał stałych... więcej obu przy drobniejszych mieleniach, aż do osiągnięcia szczytu ekstrakcji, a następnie mniej ekstrakcji, ale nadal więcej nierozpuszczonych ciał stałych (co może przeciwdziałać kwasowości lub prezentować zarówno gorycz/pudrowość, jak i kwasowość).

Kolejna wątpliwość dotyczy tego, co jest ważne - czy jest to masa, czy gęstość?
Ważna jest odpowiednia dawka, proporcja i ustawienie mielenia. Gęstość jest produktem ubocznym dawki i mielenia, masa jest masą z niewielką tolerancją od punktu odniesienia. Mielenie jest względne w stosunku do proporcji parzenia i odczuwanej kwasowości (drobniejsze, aby oswoić kwasowość w rozsądnej proporcji dla prażeń espresso, grubsze dla dłuższych strzałów/nadmiernie mulistych strzałów.

Czy pytania nie są tak podstawowe, ale może przesłaniają las z powodu drzew? :) Parzenie kawy to transfer masy - mielenie podąża za ilością użytej wody do parzenia/wymaganym poziomem ekstrakcji (drobniejsze = więcej ekstrakcji/mniej wody, grubsze = mniej ekstrakcji/więcej wody). Gęstość odnosi się bardziej do przepuszczalności - jeśli zmielisz zbyt drobno i w jakiś sposób nutujesz/zmniejszasz przepuszczalność, ekstrakcja spadnie. Dawka musi być na tyle przepuszczalna, aby woda mogła przez nią równomiernie przepływać.

Nie opowiadam się po żadnej stronie, a moja wiedza na temat ekstrakcji kawy jest znacznie poniżej wiedzy obu stron, ale interesuje mnie zrozumienie fizyki tego procesu.

Wszelka wymiana chemiczna i termodynamiczna zachodzi przez powierzchnię graniczną i jest w pewien sposób proporcjonalna do powierzchni (dlatego kaloryfery mają żebra). Zmniejszenie średniej wielkości cząstek o połowę zmniejsza powierzchnię cząstek do jednej czwartej, a objętość do jednej ósmej, więc całkowita powierzchnia dla tej samej objętości (a w konsekwencji tej samej masy) jest podwojona. Z pewnością ta większa powierzchnia wymiany musi zwiększyć ekstrakcję (lub jej prędkość) do pewnego stopnia, prawda?
Cząsteczki kawy nie są w 100% rozpuszczalne, są nierozpuszczalną matrycą zawierającą kieszenie rozpuszczalnego materiału. Powierzchnia wystawiona na działanie nie jest w całości materiałem rozpuszczalnym, jak miałoby to miejsce w typowych ekstrakcjach chemicznych, na przykład cukru lub soli w gorącej wodzie. Myślę, że gdyby tak było, moglibyśmy po prostu robić coraz drobniej i drobniej i ekstrahować coraz więcej, aż do 100%... ale to się nie dzieje.

Nie po prostu zmywamy rozpuszczalny materiał z powierzchni cząstek, ale zmywamy go również z objętości/głębokości.

W perkolacji (espresso/drip) zmniejszenie średnicy o połowę/zmniejszenie powierzchni do jednej czwartej/zmniejszenie objętości do 1/8 pozwala na ekstrakcję większej ilości materiału w tej samej masie rozpuszczalnika lub równoważnego materiału ekstrahowanego w mniejszej ilości rozpuszczalnika, dla podobnie rozpuszczalnej kawy (różnią się one w zależności od pochodzenia). Ale ekstrakcja kawy jest ćwiczeniem transferu masy, to mniejsza objętość ułatwia wyższą ekstrakcję. Powierzchnia to koncepcja 2D, powierzchnia nie ma masy. Ale, w porządku, 3 koncepcje są nierozerwalnie powiązane, biorąc pod uwagę założenie, że średnie cząstki są w przybliżeniu kuliste. Jedyną, którą możemy widocznie kontrolować/obserwować, jest ustawienie młynka, jest to niewątpliwie aspekt głównego zainteresowania.

Czas jest zbyt szeroką tolerancją do rozważenia w perkolacji, większe znaczenie w zanurzeniu.

Całkowita powierzchnia może się zmieniać przy drobniejszym mieleniu z jednego młynka do drugiego, a następnie znowu może się nie zmieniać ze względu na różnice w rozkładzie wielkości mielenia, zmieni się tylko liniowo dla danego młynka/rozkładu. Wiemy, że młynki mają różne rozkłady i średnie wielkości mielenia, ale nadal działają normalnie.

@MWJB Bardzo dziękuję. Bardzo pouczające.

Twoje szczegółowe wyjaśnienie wzbudza moją analityczną ciekawość w odniesieniu do ostatecznego wyniku. Dotyczy to wyższego podwójnego kosza 54 mm - wierzę, że jest on w połowie pełny (mniej więcej %) przy 18 g z doświadczenia obecnych właścicieli - w porównaniu do podwójnego kosza IMS. Nawet jeśli istnieje różnica, tylko super degustator może zidentyfikować różnicę, a nie normalna osoba taka jak ja 😂

Będę miał dużo czasu, aby się dowiedzieć i jestem pewien, że ludzie również podzielą się swoimi doświadczeniami.

Będę to powoli trawił i mam nadzieję dowiedzieć się więcej, gdy będę miał Evo do zabawy.

@MWJB Bardzo dziękuję. Bardzo pouczające.

Twoje szczegółowe wyjaśnienie jeszcze bardziej wzbudza moją analityczną ciekawość w odniesieniu do ostatecznego wyniku. Odnosi się to do wyższego podwójnego kosza 54 mm - wierzę, że jest on w połowie pełny (mniej więcej %) przy 18 g z doświadczenia obecnych właścicieli - w porównaniu do podwójnego kosza IMS. Nawet jeśli istnieje różnica, tylko super degustator może zidentyfikować różnicę, a nie normalna osoba jak ja 😂

Będę miał dużo czasu, aby się tego dowiedzieć i jestem pewien, że ludzie również podzielą się swoimi doświadczeniami.

Będę je powoli trawił i mam nadzieję dowiedzieć się więcej, gdy będę miał Evo do zabawy.
Sądząc po postach na HB związanych z izzo leva, zauważyłem kilka, w których stwierdzono, że strzały działały lepiej, gdy były wypełnione do punktu, w którym zostały odciśnięte przez pierścień zabezpieczający sitka prysznicowego (tj. bez szczeliny). Oczywiście testy w świecie rzeczywistym, aby udowodnić obie strony. Ciekawi mnie, czy coś takiego jak siatka bplus zmieni tę charakterystykę (jeśli istnieje w tej maszynie)...

Moderatorzy musieli usunąć niektóre posty w tym wątku, które wyraźnie miały na celu sprawianie kłopotów. Byliśmy zaniepokojeni tym, do czego niektórzy się posuwają, używając fałszywych kont, publikując na innym forum obrazy, które szydzą i zniesławiają, w próbie zaszkodzenia reputacji ACS i Vesuvius Evo Leva.

Dave niedawno wezwał do odpowiedzialności byłego członka forum, który teraz współtworzy inne forum. Jeśli sprawdzisz kilka postów w tym wątku, możesz zobaczyć, do czego się posunął, próbując zniszczyć reputację ACS.

Mamy teraz kolejny przypadek i, jak powyżej, zdecydowaliśmy się opublikować szczegóły, ponieważ zostały one podjęte przez tego samego byłego członka forum (patrz poniżej).

W dniu 12 czerwca członek forum Dallah wysłał wiadomość prywatną do moderatorów. Był zaniepokojony tym, że utworzono fałszywe konta (nienazwane) z jedynym zamiarem publikowania tylko komentarzy „pro” na wątku Evo Leva. Moderatorzy sprawdzili, czy spekulacje Dallaha mają jakieś uzasadnienie i doszli do wniosku, że tak nie jest.

W dniu 13 czerwca Dallah opublikował treść swojej wiadomości prywatnej do moderatorów na wątku Evo Leva.

14 godzin temu, Dallah powiedział: https://coffeeforums.co.uk/topic/55415-new-1-group-lever-from-acs-vostok-1-group/?do=findComment&comment=847299

Nie angażując się w, wybaczcie język, ******* mecz w tym wątku, zwróciło mi to uwagę, że wydają się istnieć fałszywe konta po stronie „pro” argumentu. Widziałem co najmniej dwa konta, które zostały utworzone w ciągu ostatnich kilku miesięcy i opublikowały tylko w tym wątku. Wydaje mi się oczywiste, że zostały one utworzone tylko po to, aby pomóc w nakręcaniu szumu wokół tej maszyny, co, gdyby temat był finansowy, doprowadziłoby do poważnych reperkusji. Nie wiem, kto za tym stoi i nie chciałbym spekulować, ale być może warto, aby moderatorzy to zbadali, ponieważ ten wątek wydaje się czasami schodzić z dyskursu w polemikę.
Moderatorzy ukryli powyższy post i natychmiast wysłali wiadomość prywatną do Dallaha z prośbą o bardziej szczegółowe informacje, wymieniając fałszywe konta „pro”. Dallah został poproszony o niepublikowanie żadnych dalszych postów w tej sprawie na otwartym forum, podczas gdy moderatorzy przeprowadzili dalsze kontrole.

Zdecydował się nie szanować wskazówek moderatorów i opublikował następujące zapalne uwagi, zarzucając korupcję i/lub coś poważnie złego.

13 godzin temu, Dallah powiedział: https://coffeeforums.co.uk/topic/55415-new-1-group-lever-from-acs-vostok-1-group/?do=findComment&comment=847303

Gdzie zniknął mój post? Wczoraj wysłałem moderatorom wiadomość prywatną, że w Danii coś jest zgniłe i została zignorowana. Więc opublikowałem treść tej wiadomości prywatnej tutaj, w tym wątku, i natychmiastowe działanie w celu usunięcia mojego postu. Niestety, nie jestem zaskoczony. Nie wiem, co się tu dzieje, ale wiem, że mi się to nie podoba.
Po tym poście wysłał również wiadomość prywatną do moderatorów i podał nazwę jednego konta CFUK jako „dość oczywiste”. Byliśmy pewni, że to prawdziwe konto i poprosiliśmy o pozwolenie członka na sprawdzenie danych osobowych w ACS. Zostało to przyznane. ACS potwierdziło, że dany członek jest prawdziwym klientem i złożył zamówienie.

Jeśli powyższe to za mało, zostało to wykorzystane przez członka innego forum, który skomentował, że CFUK tłumi „PRAWDĘ” i zachęca do fałszywych kont.

1590286664_Screenshot2021-06-13at21_35_50.thumb.png.db44b0777143dfefd994495295ed314f.png

CFUK szczyci się tym, że jest bezstronny. Debata i dyskusja to życiodajny składnik forum. Członkowie są mile widziani i zachęcani do dzielenia się swoimi poglądami - zgadzania się i niezgadzania, ale robienia tego uczciwie, z szacunkiem i rozsądnie, zgodnie z wytycznymi forum.

To nowa maszyna na rynku, której niewielka mniejszość (spoza tego forum) wydaje się stanowczo sprzeciwiać, prawdopodobnie dlatego, że widzi w niej pewnego rodzaju zagrożenie. Nie możemy nic zrobić w sprawie niesmacznego zachowania tej grupy, z wyjątkiem być może rzucenia na to światła, zamiast pozwolić mu gnić w ciemności.

Attachments

Mniejsza przestrzeń nad kawą tworzy więcej cremy i gęstsze shoty, co nie oznacza, że są bardziej ekstrahowane, po prostu odczucie w ustach jest inne. Drobniejsze mielenie mniej cremy (związane z większą przestrzenią nad kawą), grubsze mielenie więcej cremy (mniej przestrzeni nad kawą).

Decent V1.0 miał o 6 mm więcej przestrzeni nad kawą niż inne maszyny na rynku i ludzie pytali, dlaczego muszą mielić znacznie drobniej. Zmniejszyli przestrzeń nad kawą począwszy od v1.1, ale nadal ma ona więcej przestrzeni nad kawą niż inne maszyny.

Sądząc po postach na HB związanych z izzo leva, zauważyłem kilka, w których stwierdzono, że strzały działały lepiej, gdy były wypełnione do punktu, w którym zostały odciśnięte przez pierścień zabezpieczający sitka prysznicowego (tj. bez przerwy). Oczywiście testy w świecie rzeczywistym, aby udowodnić obie strony. Jestem ciekaw, czy coś takiego jak siatka bplus zmieni tę charakterystykę (jeśli istnieje w tej maszynie)...
Zależy to od tego, co ludzie charakteryzują jako "działa lepiej". Więcej ciała i odczuwania w ustach? Większy uzysk ekstrakcji?

łatwo powiedzieć, że smakuje lepiej, ale znowu, tak wiele zmiennych (preferencje i rodzaj użytej kawy), że ogólne komentarze są nieco bezsensowne bez odrobiny więcej kontekstu.

Mały kran z wodą i długa dysza do pary.

Znam znajomego w Wiedniu, który dostał jeden/wpłacił depozyt i teraz ty w USA i wierzę, że druga partia jest prawie pełna (jeśli ustali się na maksymalnie 10 maszyn). Mam też 2 lub 3 znajomych, którzy czekają, aż dostanę maszynę, żeby mogli ją przetestować, a potem zdecydują, czy zamówić.

Albo to, albo Decent, a ponieważ będę miał oba, będzie im łatwo porównać, co lubią. Mocno wierzę, że Decent bardzo w tyle zostanie.

Mój ma krótki zawór pary Minima. Wybrałem go, ponieważ można go schować nad tacką ociekową, gdy nie jest potrzebny. Podczas użytkowania wystaje na tyle i pod kątem około 45 stopni, aby umożliwić dopasowanie dzbanka do spieniania mleka.

Albo to, albo Decent, a ponieważ będę miał oba, będzie im łatwo porównać, co lubią.
To będzie interesujący test i czekam na przeczytanie Twoich przemyśleń.

Podejrzewam, że Evo będzie również porównywane z innymi maszynami, co będzie równie interesujące.

@danielpugh, @Mrboots2u , @MWJB

Rozumiem, że przy moim ograniczonym doświadczeniu w parzeniu kawy w grę wchodzi zbyt wiele zmiennych, co utrudnia podjęcie decyzji, który smak jest lepszy. Jeśli dodamy młynek, wielkość mielenia i maszynę, wysiłek, czas i zasoby poświęcone na rozstrzygnięcie tych trudnych pytań (a dla niektórych mogą być głupie) przesuną wynik w kierunku końcowej fazy malejących korzyści.

Niektórzy mogliby stwierdzić, że to EY decyduje o wyniku. Jest to poza zakresem przystępności dla większości. Inni mogliby przedstawić przekonujący argument, że smak i odczucie w ustach są Królem lub Królową. Te dwa są znowu względne.

Zwykli ludzie mogą nigdy nie być w stanie zróżnicować. Może tak być nawet w przypadku niektórych takich jak ja. Stąd zależność od ekspertów od kawy, którzy dzielą się swoim doświadczeniem, o którym wiemy, że robią to po zrobieniu porównywalnych shotów.

@Denis S czy nie uważasz, że Decent to zupełnie inna maszyna w porównaniu do Levy? Zawsze mnie fascynowały, ale powolne parowanie i klikanie to nie dla mnie
Szczerze mówiąc, chciałbym zobaczyć porównanie między nimi - oczywiście to dwie zupełnie różne maszyny, ale osobiście byłem bliski zamówienia Decent zamiast Vostoka, powodem, dla którego tego nie zrobiłem, było to, że chociaż uwielbiam ideę zabawy z każdą możliwą zmienną, czuję, że ostatecznie zdecydowałbym się na jeden profil (najprawdopodobniej dźwigniowy, sądząc po doświadczeniach innych użytkowników). Kluczowym aspektem tego, czego chciałem, była powtarzalność, a mniej eksperymentowanie.

Drugim (głównym) aspektem, dla którego nie zdecydowałem się na Decent, jest to, że estetyka naprawdę do mnie nie przemawia. Oferty ACS jednak tak!

@danielpugh, @Mrboots2u , @MWJB

Rozumiem, że przy moim ograniczonym doświadczeniu w parzeniu kawy w mieszance jest zbyt wiele zmiennych, co sprawia, że ​​podjęcie decyzji, który smak jest lepszy, jest bardzo trudne. Jeśli dodamy młynek, wielkość mielenia i maszynę, wysiłek, czas i zasoby poświęcone na rozstrzygnięcie tych trudnych pytań (a dla niektórych mogą być głupie) przesuną wynik w kierunku końcowego końca malejących korzyści.

Niektórzy mogliby stwierdzić, że to EY decyduje o wyniku. Jest to poza zakresem przystępności cenowej dla większości. Inni mogliby przedstawić przekonujący argument, że smak i odczucie w ustach są królem lub królową. Te dwa są znowu względne.

Zwykli ludzie mogą nigdy nie być w stanie odróżnić. Może to dotyczyć nawet niektórych takich jak ja. Stąd zależność od ekspertów od kawy, którzy dzielą się swoim doświadczeniem, o czym wiemy, że robią to po wyciągnięciu porównywalnych shotów.
Podziel rzeczy na najprostszy składnik i funkcję. Masz maszynę, młynek i kawę.

Najważniejsze zmienne, jeśli chodzi o rzeczy, które możesz kontrolować, to ile kawy używasz, jak drobno mielisz, ile płynu wciągasz do filiżanki. Bez względu na to, jaką masz maszynę, to ten sam proces, cele mogą się nieznacznie zmienić.

EY to miara wydajności i spójności parzenia, jest istotna, jeśli nie masz żadnych innych usterek i sama w sobie nie jest miarą jakości. Każda filiżanka ma EY, jeśli smakuje dobrze, EY mieści się w Twoich preferencjach... nawet jeśli jest inny niż u następnej osoby. Espresso to najdroższy sposób na zrobienie kawy, rozumiem, że nie chcesz wydawać pieniędzy na refraktometr i filtry strzykawkowe, ale wydaje się to arbitralną preferencją po wydaniu najlepszej części 3 tys. funtów? Twoje koszty nadal będą rosły po zakupie w workach z kawą, jeśli nic innego. Nie często mierzę moje espresso, niemniej jednak uznałem to za przydatne w nawigacji, co działa w porównaniu z mitem i legendą.

Smak jest skorelowany z obszarem zainteresowań EY, są komplementarne... robisz coś, co dobrze smakuje, a następnie notujesz EY, zamiast trafić na EY i zastanawiać się, czy Ci się podoba :)

Odczucie w ustach jest najłatwiejsze do załatwienia, drobno zmielić i krótko pociągnąć, po prostu staraj się unikać bardzo mulistych i kwaśnych shotów. Jest oddzielny od EY i może być szkodliwy dla przejrzystości (dostępności smaku).

Zwykli ludzie potrafią odróżnić nieprzyjemną ekstrakcję od smacznej (zwykli ludzie byli próbą dla wykresu kontroli parzenia SCAA/MRI/CBI), każdy może powiedzieć, czy lubi shot, czy nie (zakładając, że lubi używaną kawę - używanie składnika, który wolisz, jest najważniejsze), tak jak w przypadku każdego jedzenia/napoju. Jeśli musisz się zastanawiać/zapytać siebie, to prawdopodobnie nie lubisz tego tak bardzo/wystarczająco, aby uzasadnić wysiłek i koszty.

Jeśli ktoś inny ma inne preferencje niż Ty i powtarza to, to świetnie dla niego, ale niekoniecznie to, czego potrzebujesz. Właśnie tam dyskusje i rekomendacje mogą zacząć stawać się zbyt szczegółowe... możemy dojść do porozumienia, że ​​dana maszyna/młynek działa zgodnie z przeznaczeniem, preferencje niszowe (z małym „n”) są uniwersalnie mniej istotne, bez względu na to, jak fascynujące.

Jeśli zapakuję kosz na kawę 15 g drobno zmielonej kawy w porównaniu do 18 g nieco grubiej zmielonej, czy przy 15 g będzie nieco większy opór niż przy 18 g?

Jestem ciekaw, co dzieje się z ekstrakcją, 2) jak różnią się masa i powierzchnia, 3) jak różni się gęstość krążka i zmienia filiżankę. Wiem, że nie możemy odpowiedzieć, chyba że wypróbujemy to na maszynie.

Kolejną wątpliwością jest to, co jest ważne - czy jest to masa, czy gęstość?

Założę, że inne rzeczy są równe dla tych wątpliwości.

Przepraszam za zadawanie tak podstawowych pytań, które odbiegają od głównego celu tego wątku; nie ma potrzeby odpowiadać, jeśli zostaną uznane za nieistotne. Dzięki
Myślę, że to podstawowe pytania naukowe, na które starają się odpowiedzieć osoby z Decent!

Zależy od tego, co ludzie charakteryzują jako "działa lepiej". Więcej ciała i odczuwania w ustach? Większy uzysk ekstrakcji?

Łatwo powiedzieć, że smakuje lepiej, ale znowu, tak wiele zmiennych (preferencje i rodzaj użytej kawy), że ogólne komentarze są nieco bez znaczenia bez odrobiny więcej kontekstu.
Rozproszony przez godzinę podczas pisania poniżej i wielu postów - w każdym razie...

Wspomnienie, które zrobiłem w odniesieniu do Hb i koszyków, miało mniej wspólnego ze smakiem, a bardziej z kanałowaniem, jeśli dobrze pamiętam. Jest to w pierwszym poście (link poniżej) tutaj w odniesieniu do "Dawki do zawleczki".

https://www.home-barista.com/levers/izzo-alex-leva-dosing-baskets-accessories-and-springs-t65129.html

Co z kolei odwoływało się do/podsumowywało ten wątek:

https://www.home-barista.com/levers/baskets-and-dose-for-lsm-group-levers-t61507.html

Może to jest przydatne, pomyślałem. W każdym razie potem - uzysk ekstrakcji/dawkowanie/itp. - zamierzam uważnie obserwować ten wątek i odpowiednio eksperymentować.

Interesuje mnie szczególnie wpływ bardzo dużych płaskich młynków, powiedzmy 98 mm (tj. mało drobnych cząstek), w połączeniu z wyższymi ciśnieniami LSM oraz typami/głębokościami/otworami/układami koszyków itp. dostępnymi kiedy. Jakiekolwiek rzeczywiste informacje zwrotne na powyższe byłyby z czasem przydatne. Oczywiście stronniczy, ponieważ myślę o nowym młynku i bawię się między stożkowym a większym płaskim..;-)

981 - 999 of 3,176 Posts